Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογική Αντιμετώπιση

Η φροντίδα των παθήσεων των μικρών μας φίλων έχει τις ιδιαιτερότητές της, τόσο όσον αφορά τη διάγνωση τους, όσο και τη βέλτιστη αντιμετώπιση. Η υπομονή και η φιλική προσέγγιση, σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές μείωσης του περιεγχειρητικού πόνου, όπως η τεχνολογία Coblation, εξασφαλίζουν μια ευχάριστη εμπειρία και ένα άψογο αποτέλεσμα.

 

Παιδο-ωτορινολαρυγγολογία

Παιδο-ωτορινολαρυγγολογία ονομάζεται το κομμάτι εκείνο της επιστήμης της Ωτορινολαρυγγολογίας που ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κεφαλής και του τραχήλου των παιδιών. Αυτό εκτείνεται από τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων στους μικρούς νεογέννητους ασθενείς μας, έως και την ειδική διαχείριση ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων σε προ-εφήβους. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι αν και πολλά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται και σε παιδιά και σε ενήλικες, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι τα παιδιά είναι «μεγάλοι σε μικρογραφία» και άρα πάνω κάτω δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τους ενήλικες. Αντίθετα τα παιδιά αποτελούν εντελώς ιδιαίτερες περιπτώσεις τόσο από απόψεως προβλημάτων που παρουσιάζουν (π.χ. υπερτροφία αδενοειδών - κρεατάκια) όσο και στις θεραπευτικές τους ανάγκες (π.χ. προληπτικός έλεγχος, αποφυγή παρενεργειών από φάρμακα κ.λπ.).

 

Έλεγχος ακοής σε νεογνά

Το γεγονός αυτό αντανακλάται στη φροντίδα αμέσως μετά τη γέννηση, στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου ακοής όλων των νεογνών γνωστού ως Καθολικός Νεογνικός Έλεγχος Ακοής (ΚΝΕΑ) (Otoacoustic Emissions Newborn Hearing Screening Program – OAE NHSP)

Ο Καθολικός Νεογνικός Έλεγχος Ακοής (ΚΝΕΑ) χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή Ωτοακουστικών Εκπομπών (Otoacoustic Emissions – OAE’s), οι οποίες αποτελούν μια ασφαλή, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση.

Ο Δρ Σαράντης Μπλιόσκας είναι εξειδικευμένος στη χρήση και αξιολόγηση των Ωτοακουστικών Εκπομπών (Otoacoustic Emissions – OAE’s) ως διαγνωστικό εργαλείο, καθώς εξειδικεύθηκε σε αυτό κατά τη τετραετή Διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκτελεί δε ως εξειδικευμένος στο αντικείμενο συνεργάτης το Νεογνικό Έλεγχο Ακοής στα νεογέννητα σε δύο μεγάλες κλινικές της Θεσσαλονίκης (Euromedica / Γενική Κλινική – Βιοκλινική).

 

Αμυγδαλές και κρεατάκια

Ένα εξαιρετικό συχνό αντικείμενο της παιδοωτορινολαρυγγολογίας είναι και η υπερτροφία παρίσθμιων αμυγδαλών και/ή αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) στα παιδιά. Σε αντίθεση με ευρέως διαδεδομένους μύθους, ο λεμφικός ιστός τόσο των παρίσθμιων αμυγδαλών όσο και των αδενοειδών εκβλαστήσεων δεν είναι ούτε «άχρηστος», ούτε «περιττός» και άρα η αφαίρεση του δεν είναι μια υπόθεση «διαδικαστική» ή «ρουτίνας». Ο ρόλος του είναι η παροχή άμυνας στον οργανισμό, λειτουργώντας ως ένα φίλτρο εξωγενών παραγόντων. Ωστόσο το γεγονός αυτό πυροδοτεί έναν άλλο εξίσου διαστρεβλωμένο μύθο, ότι η αφαίρεση των παρίσθμιων αμυγδαλών ή/και των αδενοειδών εκβλαστήσεων δεν θα πρέπει να γίνεται ποτέ καθώς αυτό «..κάνει τα παιδιά να αρρωσταίνουν..». Η αλήθεια είναι ότι ο αμυντικός ρόλος του λεμφικού αυτού ιστού είναι εξαιρετικά σημαντικός μέχρι την ηλικία των τριών (3) ετών και όσο περνούν τα χρόνια εξασθενίζει. Μάλιστα μετά την ηλικία των 6-7 ετών περίπου, ο οργανισμός καταπολεμά πλέον τα μικρόβια χωρίς καμία βοήθεια από αυτόν το λεμφικό ιστό και για αυτό το λόγο φυσιολογικά αυτός αρχίζει να συρρικνώνεται και πολλές φορές σχεδόν εξαφανίζεται.

 

Παιδο-ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις

Από το παραπάνω είναι φανερό ότι το πότε ένα παιδί πρέπει να υποστεί αμυγδαλεκτομή (αφαίρεση των αμυγδαλών) και/ή αδενοειδεκτομή (αφαίρεση στα κρεατάκια) είναι ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα το οποίο απαιτεί μακρά εμπειρία και εξειδίκευση, ώστε η απόφαση αυτή να μην είναι αποτέλεσμα τυποποιημένων «συνταγών», αλλά να λαμβάνεται εντελώς εξατομικευμένα για τον κάθε μικρό ασθενή ξεχωριστά, μετά από συνυπολογισμό όλων των παραγόντων.

 

Τεχνολογία Coblation

Τέλος, όσον αφορά την ίδια την επέμβαση, τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά από αυτή είναι μια πιθανή μετεγχειρητική αιμορραγία και ο μετεγχειρητικός πόνος που μπορεί να αποτρέπει το μικρό ασθενή από τη λήψη τροφής. Σύγχρονες μέθοδοι αμυγδαλεκτομής/αδενοτομής με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν σήμερα ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα αυτά, καθώς ειδικά ο έλεγχος του πόνου είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν μιλάμε για παιδιά. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, μετά από εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εκτελούμε και στην Ελλάδα τη αμυγδαλεκτομή/αδενοτομή με χρήση τεχνολογίας Coblation, την πλέον σύγχρονο μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και εξασφαλίζει σημαντικά μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ καθιστά λιγότερες και τις πιθανότητες μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

Shopping Basket