Πλαστική Αποκατάσταση Ρινικού Διαφράγματος & Ρινοπλαστική

Η σωστή ρινική αναπνοή αποτελεί τη βάση για μια ζωή γεμάτη δραστηριότητα, αλλά και έναν υγιεινό ύπνο. Συνεπώς, το στραβό (ή αλλιώς σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα συνιστά σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Η πλαστική αποκατάστασή του, που μπορεί να συνοδευτεί και από πλαστική αποκατάσταση του σχήματος της μύτης, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας επιτυγχάνοντας ένα σωστό λειτουργικό, αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.

Είναι πάντοτε σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κακή αναπνοή από τη μύτη είναι μακροχρόνια επιβλαβής για τον οργανισμό και είναι δυνατόν να συνδεθεί με πολλαπλές διαταραχές όπως:

  • επίταση του ροχαλητού και των απνοιών στον ύπνο, με επιπτώσεις στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Ο ασθενής νιώθει κουρασμένος, παρόλο που συμπληρώνει ικανοποιητικό χρόνο ύπνου.
  • κεφαλαλγία (πονοκέφαλος, βαρύ κεφάλι),
  • οξεία ή χρόνια ρινοκολπίτιδα (φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων, ευρέως γνωστή ως «ιγμορίτιδα»),
  • χρόνια φαρυγγίτιδα (ξηρός λαιμός, ιδιαίτερα μετά τον ύπνο, λόγω αναπνοής από το στόμα),
  • ανοσμία (μείωση της όσφρησης)
  • ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και συχνές ρινορραγίες (αίμα από τη μύτη)
  • ή ακόμα και παραμόρφωση του εξωτερικού σχήματος της μύτης («στραβή ή λοξή μύτη», «καμπουρωτή» ή υπερ-προβάλουσα και μεγάλη μύτη, δυσμορφίες των ρουθουνιών κ.λπ.).

Η επέμβαση της πλαστικής του ρινικού διαφράγματος (ή διαφραγματοπλαστικής) γίνεται μέσα από τη μύτη χωρίς ορατές εξωτερικές τομές και απαιτεί συνήθως γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 45 λεπτά, ενώ ο χρόνος παραμονής στη κλινική είναι 1 ημέρα και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη του χειρουργείου. Η επέμβαση πρακτικά δεν προκαλεί καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και, σε αντίθεση με ότι κυκλοφορεί σαν φήμη, ο ασθενής δεν εμφανίζει καθόλου μώλωπες (μελανιές), οίδημα (πρήξιμο) ή εμφανή εξωτερικά ράμματα μετεγχειρητικά και συνεπώς αναρρώνει και επανέρχεται στις καθημερινές υποχρεώσεις του ταχύτατα. Το ίδιο ταχύτατα ο ασθενής επιστρέφει και στην εργασία του όταν αυτή είναι δουλειά γραφείου, ενώ αν περιλαμβάνει βαριά σωματική εργασία αυτή θα πρέπει να καθυστερήσει για 15 με 20 ημέρες. Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν δεν τοποθετείται πια ο ρινικός πωματισμός (γάζες μέσα στη μύτη) που τοποθετούνταν παλιότερα και αποφεύγεται έτσι ακόμη και η δυσφορία που αυτός προκαλούσε.

Σε μία σωστά εκτελεσμένη επέμβαση το ρινικό διάφραγμα παραμένει στη νέα του ευθειασμένη θέση για πάντα και η μύτη έχει άριστη αναπνοή για πάντα. Καθώς βέβαια ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικού τύπου σκολίωση έτσι και η ίδια η εγχείρηση πρέπει να είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη, «κομμένη και ραμμένη», δηλαδή, στις ανάγκες και το ιδιαίτερο πρόβλημα του συγκεκριμένου ασθενή.

Ελάχιστα επεμβατική Ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική

Εξάλλου, η επέμβαση της κλασσικής διαφραγματοπλαστικής έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η χρήση των ενδοσκοπίων έχει εισάγει την έννοια της ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκοπικής διαφραγματοπλαστικής όπου οι κλασσικές τεχνικές αντικαθίστανται από με ακρίβεια εντοπισμένες παρεμβάσεις/διορθώσεις μόνο στα σκολιωτικά («στραβά») τμήματα του ρινικού διαφράγματος υπό ενδοσκοπική όραση.

Έχοντας εξειδικευθεί στην ενδοσκοπική ρινοχειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχουμε τη δυνατότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης επέμβασης και στην Ελλάδα σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Η μέθοδος ενδείκνυται στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με σκολίωση του ρινικού διαφράγματος με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε αντίθεση με πολυδιαφημισμένες τεχνικές (Laser διαφραγματοπλαστική) που έχουν ένδειξη μόνο σε ένα δραματικό μικρό ποσοστό ασθενών, ενώ δεν παρέχουν κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

Στραβό ρινικό διάφραγμα και ρινικές κόγχες

Η επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής συνδυάζεται σχεδόν πάντοτε με επεμβάσεις μείωσης του όγκου των κάτω ρινικών κογχών. Οι κάτω ρινικές κόγχες είναι δομές του πλάγιου (έξω) τοιχώματος της ρινικής κοιλότητας που όταν υπερτρέφονται κλείνουν τη ρινική δίοδο με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το στραβό ρινικό διάφραγμα, τη κακή ρινική αναπνοή. Με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων ραδιοσυχνοτήτων (Radiofrequency Turbinate Reduction – Radiofrequency Turbinoplasty ) επιτυγχάνεται η μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών με ταυτόχρονη διατήρηση της λειτουργικότητας του βλεννογόνου τους.

Λειτουργική Ρινοπλαστική

Εφόσον στον ασθενή συνυπάρχει και δυσμορφία του εξωτερικού σχήματος της μύτης, που του προκαλεί είτε μόνο αισθητικό (αισθητικές δυσμορφίες) είτε αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα (ρινική απόφραξη), η επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής μπορεί να συνδυασθεί στον ίδιο χρόνο με τη χειρουργική επέμβαση της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής.

Καθώς η μύτη είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο του προσώπου, αφού αποτελεί τον κατακόρυφο άξονα αυτού πέριξ του οποίου τοποθετούνται συμμετρικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ακόμα και μια ελαφρά αλλαγή μπορεί τα μέγιστα να μεταβάλλει την εμφάνιση του ατόμου.

Η ρινοπλαστική γίνεται υπό γενική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται καθόλου. Οι τομές γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών με εξαίρεση στην ανοικτή ρινοπλαστική, μία μικρή, αθέατη τομής η οποία μετεγχειρητικά ‘σβήνει’ και δεν είναι ορατή.

Είναι σημαντικό ότι η ρινοπλαστική δεν έχει ένα τυποποιημένο σχέδιο ή ένα καθορισμένο αλγόριθμο βημάτων. Ο ρινοχειρουργός προσαρμόζει κάθε επέμβαση στις ανάγκες του ασθενούς. Είναι, ωστόσο, βασικό να τονίσουμε πως η έννοια της ιδανικής μύτης για όλους δεν είναι σταθερή. Ο ρινοχειρουργός δεν αναζητά λοιπόν σε όλους την “τέλεια γαλλική μυτούλα “, αλλά την όμορφη μύτη που εναρμονίζεται ανάλογα με την μορφολογία του προσώπου και των χαρακτηριστικών του.

Μετά τη ρινοπλαστική

Όσον αφορά τη πορεία μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής συνήθως, οι ασθενείς εξέρχονται της κλινικής την επόμενη ημέρα το πρωί, αν και η κλινική τους εικόνα συνήθως επιτρέπει και την ασφαλή έξοδό τους από την κλινική κατά τις απογευματινές ώρες την ημέρα του χειρουργείου.

Μετεγχειρητικά μπορεί να εμφανιστεί μικρό πρήξιμο κάτω από τα μάτια, που υποχωρεί πολύ γρήγορα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται καθόλου. Για επτά με δέκα ημέρες ο ασθενής φέρει διακριτικό εξωτερικό νάρθηκα στη μύτη, ο οποίος αφαιρείται κατά την 7η μετεγχειρητική ημέρα στο ιατρείο μαζί με τα αόρατα ράμματα της στυλίδας της μύτης, στην περίπτωση που έχει γίνει ανοιχτή ρινοπλαστική, ενώ τα εσωτερικά ράμματα δεν αφαιρούνται, διότι απορροφούνται.

Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, ενώ μετά από αυτή συνήθως απαιτούνται ελάχιστα ή και καθόλου παυσίπονα. Σε γενικές γραμμές, έχει αρκετά εύκολη και σύντομη μετεγχειρητική πορεία, άρα δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεται ο υποψήφιος.

Η επιστροφή στην εργασία μετά τη ρινοπλαστική εκτιμάται σε μία εβδομάδα από την επέμβαση, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται ο αθλητισμός που περιλαμβάνει τα λεγόμενα contact sports (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) και φυσικά οι πολεμικές τέχνες για έναν τουλάχιστον μήνα.

Shopping Basket