Βραχύς Χαλινός Γλώσσας

Ο χαλινός της γλώσσας είναι μια ταινία συνδετικού ιστού που ενώνει την κάτω επιφάνεια της γλώσσας με τη βάση τους στόματος. Φυσιολογικά, δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να είναι πολύ κοντός ή παχύς ή να προεκτείνεται υπερβολικά προς το άκρο της γλώσσας, οπότε η παρουσία του οδηγεί σε περιορισμό της κινητικότητας της γλώσσας, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως βραχύς χαλινός ή αγκυλογλωσσία (tongue-tie / ankyloglossia).

Τα ποσοστά εμφάνισης της διαταραχής ποικίλλουν, αλλά φαίνεται ότι ενώ παλιότερα θεωρούνταν μια σπάνια και ασήμαντη διαταραχή, πλέον απασχολεί ακόμα και το 5 με 10% των παιδιών, καθώς η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πάνω στο θέμα έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των παιδιών που διαγιγνώσκονται.

Βραχύς χαλινός και προβλήματα

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας αρχίζει να αποτελεί πρόβλημα ήδη κατά τις πρώτες μέρες της ζωής, καθώς δυσχεραίνει σημαντικά το θηλασμό του βρέφους. Συχνά, μάλιστα, τα επακόλουθά του είναι τέτοια, ώστε ο θηλασμός, παρά τις προσπάθειες μητέρας και βρέφους, να χάνεται. Ο λόγος είναι ότι η κίνηση της γλώσσας παίζει κομβικό ρόλο στο «πιάσιμο» της θηλής, τη διατήρηση του στήθους στη σωστή θέση και τη ροή του γάλακτος. Όταν η κίνηση της γλώσσας δεν είναι δυνατή το πιάσιμο είναι ρηχό, με αποτέλεσμα ανεπαρκή θηλασμό λόγω κούρασης από τη πλευρά του βρέφους, αλλά και ισχυρό πόνο, πληγές και μαστίτιδες, από τη πλευρά της μητέρας.

Μεγαλώνοντας, η μειωμένη κινητικότητα της γλώσσας οδηγεί συχνά και σε διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου, καθώς η ικανοποιητική άρθρωση απαιτεί συγκεκριμένες θέσεις της γλώσσας, που συχνά είναι δυσχερής ή δυσάρεστες για το παιδί, ειδικά όταν εκφέρονται τα σύμφωνα «τ», «ντ», «θ» ή «σ». Αλλά και στην εφηβεία, κοινές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως ένα παγωτό ή ένα φιλί, καθίστανται προβληματικές, με αποτέλεσμα αισθήματα ντροπής για το νεαρό ασθενή.

Η κακή θέση της γλώσσας και η δυσχέρεια της κίνησής της, οδηγεί σε κακή στοματική υγιεινή και τερηδονισμό, καθώς δεν είναι δυνατός ο σωστός καθαρισμός των δοντιών από τη γλώσσα και η καλή κυκλοφορία του σιέλου. Πλην του τερηδονισμού, ο βραχύς χαλινός ενοχοποιείται, επίσης, για υποχώρηση των ούλων, αλλά και -κυρίως- για κακή οδοντική σύγκλειση, με αποτέλεσμα διαταραχές της οδοντοφυίας ορθοδοντικού χαρακτήρα. Μακροπρόθεσμα, ολόκληρη η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων είναι δυνατόν να επηρεαστεί, με έλξη του πηγουνιού προς τα μέσα, κοντή κάτω γνάθο, στενό μέσο τμήμα προσώπου κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω έχουν, τελευταία, συνδεθεί και με αυξημένες πιθανότητες για την εμφάνιση υπνικής άπνοιας στην ενήλικη ζωή, χωρίς, όμως, αυτό να είναι, στην παρούσα φάση, εντελώς ξεκαθαρισμένο.

Βραχύς χαλινός γλώσσας και διάγνωση

Η διάγνωση του βραχέως χαλινού, αν και είναι εύκολη, καθώς δεν απαιτεί εξειδικευμένες εξετάσεις, ωστόσο απαιτεί εμπειρία και κατανόηση της διαταραχής. Η απλή εξέταση της γλώσσας και του πόσο βγαίνει από το στόμα είναι, σχεδόν πάντα, παραπλανητική και θα πρέπει να μην αξιολογείται. Αντίθετα, αξιολογείται το σχήμα της γλώσσας, που συχνά εμφανίζεται με σχήμα καρδιάς ή με βαθούλωμα στο κέντρο σαν «κουταλάκι» κατά το κλάμα του μωρού.

Η σωστή κλινική εξέταση τοποθετεί το γιατρό πίσω από κεφάλι του βρέφους και περιλαμβάνει το ειδικό ανασήκωμα της γλώσσας με τα δάκτυλα (εξέταση κατά Kotlow). Καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χαλινού της γλώσσας (Τυπός 1 έως και Τύπος 4), ο τρόπος αυτός εξέτασης, σε συνδυασμό με την εμπειρία του εξεταστή, θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα διαφύγουν ή υποτιμηθούν προβλήματα.

Επιπλέον, κατά την εξέταση, δεν αξιολογείται μόνο το μήκος ή η θέση του χαλινού, αλλά επιπλέον και κυρίως η ελαστικότητα του και η γενική κινητικότητα της γλώσσας, καθώς αυτά θα καθορίσουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων και την ανάγκη για αντιμετώπιση του βραχέως χαλινού.

Βραχύς χαλινός γλώσσας. Αντιμετώπιση

Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι, όταν ο βραχύς χαλινός της γλώσσας προκαλεί προβλήματα, αυτά δεν θα πρέπει να υποτιμούνται ή να παραβλέπονται, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να αναζητείται ιατρική βοήθεια για την επίλυσή τους. Τα παραπάνω ισχύουν ιδιαίτερα για την περίπτωση του μητρικού θηλασμού, η αξία του οποίου είναι σήμερα κοινά αποδεκτό ότι είναι ανεκτίμητη.

Συνεπώς, όταν ο θηλασμός είναι δυσχερής λόγω του βραχέως χαλινού, θα πρέπει, μετά από κατάλληλη εκτίμηση, να προγραμματίζεται η το δυνατόν συντομότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της απλής διαδικασίας της διατομής του χαλινού.

Shopping Basket