Τι είναι οι εμβοές?
Με τη λέξη εμβοές (βουητά των αυτιών) εννοούμε την παρουσία υποκειμενικών συνήθως ήχων (ακουστών δηλαδή μόνο από τον ασθενή), συχνότερα σαν ένα κουδούνισμα στο ένα ή και στα δυο αυτιά. Ο ήχος, όμως, μπορεί να είναι επίσης ένας βόμβος, ένα σφύριγμα, ή να ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς σαν ένα σφυγμικό κύμα ή σαν το βουητό της θάλασσας.
Οι εμβοές μπορεί να είναι διαρκείς ή να εμφανίζονται μόνο σε ήσυχα περιβάλλοντα (συχνότερα πριν τον ύπνο), ενώ σε κάποιους ανθρώπους είναι παροδικές και σε άλλους επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και για πολλά χρόνια.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά συχνή διαταραχή. Θα λέγαμε ότι σχεδόν ο καθένας κάποια στιγμή έχει νιώσει για λίγα λεπτά ένα ελαφρύ κουδούνισμα ή άλλους ήχους στο αυτί, ενώ περίπου το 1% των ενηλίκων στην Αγγλία (δηλαδή ένας κάθε εκατό υγιείς ενήλικες), έχει εμβοές σε υψηλό βαθμό, αρκετό, ώστε να υφίστανται επιπτώσεις στην λειτουργικότητά του (διαταραχές ύπνου, άγχος κτλ.).
Αιτία των εμβοών
Όσον αφορά την αιτιολογία του βουητού είναι σημαντικό πρώτα από όλα να καταλάβουμε ότι οι εμβοές δεν αποτελούν πάθηση αλλά σύμπτωμα. Δηλαδή, όπως π.χ. ο πυρετός, ο πονοκέφαλος ή ο βήχας δεν είναι πάθηση από μόνα τους, αλλά μπορούν να παρουσιαστούν σε πολλές και διαφορετικές ασθένειες, έτσι και το βουητό στα αυτιά μπορεί να αποτελεί ένδειξη πολλών καταστάσεων, τόσο μόνο ωτολογικών (παθήσεις των αυτιών συγκεκριμένα), όσο και άλλων (π.χ. νοσήματα του κυκλοφορικού, νευρολογικά νοσήματα, ορμονολογικές διαταραχές, αναιμίες, κακώσεις κεφαλής, δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, ακόμα και ψυχολογική επιβάρυνση, στρες κ.λπ.).
Όλες οι πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βουητό στα αυτιά δεν είναι το ίδιο επικίνδυνες και μάλιστα η πλειοψηφία των καταστάσεων αυτών είναι αθώα. Ωστόσο, υπάρχουν και σοβαρά νοσήματα που είναι δυνατόν να εκδηλωθούν με μοναδικό πρώτο σύμπτωμα τις εμβοές, οπότε είναι σημαντικό τα άτομα που εμφανίζουν βουητό να υποβάλλονται σε διαγνωστική διερεύνηση.
Βουητό στα αυτιά. Διάγνωση
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τη διαγνωστική διερεύνηση και την αντιμετώπιση των εμβοών. Αυτό απαιτεί, συνήθως, τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού (υποκείμενες παθήσεις π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση ή σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων, ιστορικό τραυματισμών, κάπνισμα κ.λπ.), αλλά και ειδικότερη διερεύνηση του νευροωτολογικού ιστορικού συγκεκριμένα (ιστορικό ιλίγγων, ιστορικό απώλειας ακοής, ωτολογικές φλεγμονές, χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.).
Ακολουθεί πλήρης κλινική εξέταση που περιλαμβάνει οπωσδήποτε ωτομικροσκόπηση, και πλήρη νευροωτολογικό έλεγχο με κλινική εξέταση του περιφερικού αιθουσαίου, τονική και ομιλητική ακοομετρία, ακοομετρία αντίστασης κ.λπ., καθώς και απεικονιστικές (συνήθως μαγνητική τομογραφία και triplex των καρωτίδων αρτηριών) ή εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικός και ορμονολογικός έλεγχος), όταν χρειάζεται.
Ο Δρ Σαράντης Μπλιόσκας διαθέτει στο ιατρείο του τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται για το σύνολο του απαραίτητου νευροωτολογικού ελέγχου σε περιστατικά εμβοών, ενώ η νευροωτολογία αποτέλεσε και το πεδίο της εξειδίκευσής του στα πλαίσια της Διδακτορικής του Διατριβής, ως Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εμβοές. Θεραπευτική αντιμετώπιση
Όσον αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση, αυτή είναι πολυεπίπεδη και συχνά συνδυαστική, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος, την ένταση και την προέλευση των εμβοών σε κάθε ασθενή.
Έτσι, παρόλο που από αξιόπιστους διεθνείς φορείς έχουν εκδοθεί γενικές οδηγίες/κατευθύνσεις για τη διαχείριση ασθενών με βουητό στα αυτιά, ωστόσο, η αντιμετώπιση του κάθε ξεχωριστού ασθενή είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την εμπειρία του θεράποντος ιατρού σε τέτοια περιστατικά.