Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος (στραβό διάφραγμα)

Ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι τμήμα του εσωτερικού της μύτης που χωρίζει συμμετρικά τη μύτη σε δύο, ίσα μέρη, δεξιά και αριστερά, τα ρουθούνια. Αποτελείται από δύο τμήματα, ένα φτιαγμένο από εύκαμπτο χόνδρο (το ίδιο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα πτερύγια των αυτιών μας) προς τα έξω και ένα φτιαγμένο από οστό βαθύτερα στη μύτη.

Το ρινικό διάφραγμα όταν είναι ίσιο και στη σωστή του θέση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα αναπνοής και η ρινική λειτουργία συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις το ρινικό διάφραγμα δεν είναι ίσιο, όπως θα έπρεπε, αλλά «στραβό» (σκολιωτικό) ή παραμορφωμένο και είναι δυνατόν να προκαλέσει διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας της μύτης, με αποτέλεσμα ρινική απόφραξη.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος, γιατί;

Οι αιτίες για να συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι:

  • συγγενείς (δηλαδή κληρονομικοί λόγοι σχετιζόμενοι με τα γονίδια),
  • περιγεννητικοί (πχ κακώσεις κατά τους χειρισμούς του τοκετού)
  • επίκτητοι (έντονη εξωτερική κάκωση της μύτης σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδιαίτερα σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν επαφή, όπως π.χ. ποδοσφαιρο, μπάσκετ ή και πολεμικές τέχνες).
  • ή σπανιότερα αίτια σκολίωσης όπως ειδικά νοσήματα του συνδετικού ιστού (νόσος Wegener, σύνδρομο Marfan, ομοκυστινουρία κλπ.).

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος και προβλήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιου μικρού βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Σε κάποιους, όμως, η σκολίωση είναι αρκετά έντονη, ώστε να προκαλούνται σημαντικές διαταραχές στη ρινική αναπνοή. Είναι πάντοτε σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κακή αναπνοή από τη μύτη είναι μακροχρόνια επιβλαβής για τον οργανισμό και συνδέεται με:

  • επίταση του ροχαλητού και των απνοιών στον ύπνο, με επιπτώσεις στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Ο ασθενής νιώθει κουρασμένος, παρόλο που συμπληρώνει ικανοποιητικό χρόνο ύπνου.
  • κεφαλαλγία (πονοκέφαλος, βαρύ κεφάλι),
  • οξεία ή χρόνια ρινοκολπίτιδα (φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων, ευρέως γνωστή ως «ιγμορίτιδα»),
  • χρόνια φαρυγγίτιδα (ξηρός λαιμός, ιδιαίτερα μετά τον ύπνο, λόγω αναπνοής από το στόμα),
  • ανοσμία (μείωση της όσφρησης)
  • ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και συχνές ρινορραγίες (αίμα από τη μύτη)
  • ή ακόμα και παραμόρφωση του εξωτερικού σχήματος της μύτης («στραβή ή λοξή μύτη», «καμπουρωτή» ή υπερ-προβάλουσα και μεγάλη μύτη, δυσμορφίες των ρουθουνιών κ.λπ.).

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος, διάγνωση

Ο εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος είναι  ο ιατρός που, εξετάζοντας κλινικά τον ασθενή, θα τεκμηριώσει το είδος και την αιτία του προβλήματος και θα προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Συνηθέστερα, το λεπτομερές ιστορικό και η εξέταση του εσωτερικού της μύτης, με τη χρήση ειδικού φωτισμού, παρέχουν αρκετά στοιχεία για την διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος. Ωστόσο, η δυνατότητα video ενδοσκόπησης της ρινικής κοιλότητας, με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων ενδοσκοπίων και καμερών, που υπάρχουν στο ιατρείο, πλεονεκτεί και κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία ή οι ακτινογραφίες, που εκθέτουν το ασθενή σε βλαβερή ακτινοβολία, μη απαραίτητες.

Με τον ενδοσκοπικό έλεγχο του εσωτερικού της μύτης, είναι επίσης εφικτή η διαπίστωση και άλλων πιθανών συνυπαρχόντων ρινικών προβλημάτων, που μπορεί να συνδέονται με τα συμπτώματα του ασθενούς, και μπορούν  να αντιμετωπισθούν μαζί (π.χ. χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικοί πολύποδες, υπερτροφία ρινικών κογχών λόγω αλλεργικής ρινίτιδας κ.α.).

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος, αντιμετώπιση

Εάν διαπιστωθεί ότι ένας ασθενής πάσχει από σκολίωση ρινικού διαφράγματος και υποφέρει από κακή ρινική αναπνοή, με ή χωρίς ένα ή περισσότερα από τα συνοδά προβλήματα που αναφέρθηκαν, τότε η προτεινόμενη αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ο χειρουργικός «ευθειασμός» του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος και η μορφοποίησή του σε φυσιολογικό, μέσω μιας επέμβασης που ονομάζεται πλαστική του ρινικού διαφράγματος ή διαφραγματοπλαστική.

Shopping Basket