Αμυγδαλεκτομή & Αδενοτομή με Τεχνολογία Coblation

Η αμυγδαλεκτομή μόνη της ή σε συνδυασμό και με την αφαίρεση των αδενοειδών (κρεατάκια) γνωστή ως αδενοειδεκτομή αποτελούν ίσως τις συχνότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε παιδιά.

Οι λόγοι που πραγματοποιείται η επέμβαση ποικίλουν, καθώς μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων μπορεί να προκαλείται από την υπερτροφία ή τη χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών.

Όσον αφορά την ίδια την επέμβαση όμως, όσο συχνή κι αν είναι, δυστυχώς έχει καθιερωθεί να αναφέρεται ως «επέμβαση ρουτίνας» όπως λέγεται, κάτι που υποδηλώνει μια «επιπολαιότητα» στην αντιμετώπιση της, η οποία σαφώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει «επέμβαση ρουτίνας», καθώς κάθε χειρουργική επέμβαση απαιτεί προσοχή και περίσκεψη τόσο όσον αφορά τις ενδείξεις (ποιος πρέπει να χειρουργηθεί?) όσο και όσον αφορά την επέμβαση αυτή καθαυτή.

Επιπλέον όσο «ρουτίνα» και να είναι μια επέμβαση για ένα χειρουργό, για το μικρό ασθενή παραμένει μια μοναδική ίσως στη ζωή του εμπειρία, συνεπώς θα πρέπει να εξασφαλίζεται πάντοτε ότι αυτή θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δυσάρεστη, αλλά και ταυτόχρονα ασφαλής και επιτυχημένη.

Η επέμβαση της αμυγδαλεκτομής/αδενοτομής πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία (δηλαδή το παιδί κοιμάται) και στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί την ίδια μέρα το απόγευμα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

Η ανάπαυση για τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς και η αποφυγή κουραστικών δραστηριοτήτων – όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία είναι σημαντικές.

Συχνά το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά από ελάχιστες ημέρες, ενώ ακολουθεί ένα ειδικό διαιτολόγιο με μαλακές κυρίως τροφές, για μια μικρή περίοδο.

Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες το παιδί λαμβάνει συνήθως απλά αναλγητικά και μια προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή.

Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την αμυγδαλεκτομή/αδενοτομή(κρεατάκια) είναι μια πιθανή μετεγχειρητική αιμορραγία και ο μετεγχειρητικός πόνος που μπορεί να αποτρέπει το μικρό ασθενή από τη λήψη τροφής.

Σύγχρονες μέθοδοι αμυγδαλεκτομής/αδενοτομής με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν σήμερα ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα αυτά.

Μία τέτοια μέθοδος είναι η χρήση της τεχνολογίας Coblation. Mε αυτήν εξασφαλίζεται σημαντικά μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και πρακτικά μηδενικές τις πιθανότητες μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

Η ακτινοβολία Coblation αποτελεί την πλέον σύγχρονο μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία για τη διενέργεια αυτών των επεμβάσεων, και έχει πετύχει αυτό που ήταν κάποτε μια τρομακτική και ισχυρά επώδυνη παιδική ανάμνηση για τους σημερινούς ενήλικες, να είναι σήμερα μια απλή και σχετικά ανώδυνη διαδικασία.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ Σαράντης Μπλιόσκας, MD,MSc,PhD έχει εκπαιδευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει πλέον φέρει και στην Ελλάδα τη αμυγδαλεκτομή/αδενοτομή με χρήση ακτινοβολίας Coblation και θα χαρούμε να συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα της χρήσης της σε παιδιά αλλά και ενήλικες.

Shopping Basket