Ενδοσκοπική Χειρουργική Μύτης & Παραρρίνιων κόλπων (ιγμόρεια)

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική της Μύτης και των Παραρρινίων Κόλπων (Functional Endoscopic Sinus Surgery-F.E.S.S.) αποτελεί σήμερα την πιο σύγχρονη μέθοδο χειρουργικής της μύτης, και η εμφάνιση της προκάλεσε πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων, που στο παρελθόν απαιτούσαν εκτεταμένες, δύσκολες και επώδυνες επεμβάσεις, συχνά και με κακό ή ατελές αποτέλεσμα.

Το κύριο πλεονέκτημα της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής είναι ότι εκμεταλλεύεται την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, και με τη χρήση ενδοσκοπίων και ειδικών συστημάτων καμερών, εκτελεί ολόκληρη την επέμβαση μέσα από τα ρουθούνια της μύτης αναίμακτα και χωρίς εξωτερικές τομές, με την μικρότερη επιβάρυνση για τον ασθενή.

Η κύρια χρήση της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της Μύτης και των Παραρρινίων Κόλπων είναι η αντιμετώπιση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, δηλαδή της «ιγμορίτιδας», ιδιαίτερα σε ασθενείς που πριν από την εμφάνιση της ενδοσκοπικής χειρουργικής πίστευαν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους ανακουφίσει. Έτσι, στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει ή η κατάσταση κρίνεται εξαρχής πολύ σοβαρή όπως π.χ. αν υπάρχουν μεγάλοι πολύποδες, τότε τη λύση δίνει η Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων (Functional Endoscopic Sinus Surgery-F.E.S.S.).

Εκτός από αυτή την κύρια χρήση της, όμως, η Ενδοσκοπική Χειρουργική της Μύτης και των Παραρρινίων Κόλπων έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων παθήσεων που κυμαίνονται από την αφαίρεση καλοήθων ή και κακοήθων όγκων έως και στη χειρουργική δομών του εγκεφάλου όπως η υπόφυση.

Επιπλέον καθώς συχνά, εκτός από τη χρόνια ιγμορίτιδα και την παρουσία ρινικών πολυπόδων, συνυπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και/ή υπερτροφία των ρινικών κογχών, η Ενδοσκοπική Χειρουργική της Μύτης και των Παραρρινίων Κόλπων έχει επίσης το πλεονέκτημα είναι δυνατόν να συνδυαστεί επιπλέον κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης και με ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική και/ή κογχοπλαστική για ολοκληρωμένα αποτελέσματα που θα αντιμετωπίσουν το σύνολο των προβλημάτων.

H Ενδοσκοπική Χειρουργική των Παραρρινίων Κόλπων γίνεται υπό γενική αναισθησία. Με τη χρήση ειδικών ενδοσκοπίων και χωρίς καμία εξωτερική τομή διανοίγονται με ειδικά εργαλεία τα στόμια των ιγμορείων και αφαιρούνται οι πολύποδες και οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις που βρίσκονται μέσα σε αυτούς. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η φλεγμονή και αποκαθίσταται η φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα και της βλέννας εντός των ιγμορείων.

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής δεν έχει πωματισμό/γάζες μέσα στη μύτη που πρέπει να αφαιρεθούν ούτε αισθάνεται πόνο.

Μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη της επέμβασης.

Δεν υπάρχει καμία εξωτερική ουλή, πρήξιμο ή μελανιά, ούτε μετεγχειρητικός πόνος.

Συνήθως, σε 2 με 4 ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, εφόσον αυτή δεν απαιτεί βαριά σωματική δραστηριότητα.

Θα χρειαστούν μία ή δυο σύντομες επανεξετάσεις στο ιατρείο για να ελεγχθεί η μύτη και ο ασθενής θα λάβει μία σύντομη θεραπεία με αντιβιοτικά και ρινικές πλύσεις για λίγες ημέρες.

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Σαράντης Μπλιόσκας είναι εξειδικευμένος στο αντικείμενο, καθώς μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο  και εξειδικεύτηκε στην Ενδοσκοπική Ρινοχειρουργική, την Ενδοσκοπική Χειρουργική Βάσης Κρανίου και την Αισθητική Χειρουργική Προσώπου. Η εξειδικευμένη του εκπαίδευση και η μακρά του εμπειρία στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, εγγυάται τη σωστή διάγνωση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραρρινίων κόλπων.

Shopping Basket