Λειτουργική Ρινοπλαστική

H μύτη είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο του προσώπου αφού αποτελεί τον κατακόρυφο άξονα αυτού πέριξ του οποίου τοποθετούνται συμμετρικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Έτσι, ακόμα και μια ελαφρά αλλαγή στο σχήμα και τη μορφή της μύτης, μπορεί τα μέγιστα να μεταβάλλει την εμφάνιση του ατόμου.

Όταν υπάρχει κάποια δυσμορφία του εξωτερικού σχήματος της μύτης, αυτή μπορεί να προκαλεί είτε μόνο αισθητικό (αισθητικές δυσμορφίες) είτε αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα (ρινική απόφραξη). Η χειρουργική διόρθωση των δυσμορφιών της μύτης γίνεται με τη χειρουργική επέμβαση της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής και ο σκοπός της είναι διπλός : τόσο ένα αρμονικό και ευχάριστο σχήμα της μύτης, όσο και μια άψογη αναπνευστική λειτουργία.

Κάθε ιδιαίτερο πρόβλημα στο σχήμα και την δομή της μύτης αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες διορθωτικές τεχνικές. Συνηθισμένα προβλήματα που χρειάζονται επανόρθωση είναι ο ύβος (η καμπούρα της μύτης), η πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η υπερ-προβολή της κορυφής, η αποκλίνουσα (στραβή) μύτη, το μέγεθος των ρουθουνιών, καθώς και δυσμορφίες που προέρχονται από προηγούμενες αποτυχημένες λειτουργικές ή αισθητικές επεμβάσεις.

Είναι ωστόσο βασικό να τονίσουμε πως η έννοια της ιδανικής μύτης για όλους δεν είναι σταθερή. Ο ρινοχειρουργός δεν αναζητά λοιπόν σε όλους την “τέλεια γαλλική μυτούλα“ αλλά την όμορφη μύτη που εναρμονίζεται ανάλογα με την μορφολογία του προσώπου και των χαρακτηριστικών του. Σε αυτά τα πλαίσια εξαιρετικά σημαντική είναι η επίσκεψη /εκτίμηση από το ρινοχειρουργό πριν από την επέμβαση. Η επιτυχία στη λειτουργική ρινοπλαστική στηρίζεται στη σωστή επικοινωνία ιατρού και ασθενούς. Εμπιστοσύνη που βασίζεται σε ρεαλιστικές προσδοκίες και σωστή ιατρική εμπειρία είναι η αρχή για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ο γιατρός κατά την εκτίμηση πριν τη ρινοπλαστική θα μελετήσει ενδελεχώς την ανατομία της κάθε μύτης και την ποιότητα των ιστών της, ώστε αφουγκραζόμενος και τις προσωπικές επιθυμίες του ασθενή,  να δώσει στον κάθε υποψήφιο να καταλάβει τι πρέπει να περιμένει ο ίδιος εξατομικευμένα από την επέμβαση, δηλαδή τι είναι σωστό γι’ αυτόν και τι όχι, ώστε από κοινού να οριστικοποιήσουν το χειρουργικό πλάνο και να επιτευχθεί το ιδανικό για κάθε ασθενή αποτέλεσμα.

Κάθε γυναίκα άνω των 16 ετών και κάθε άντρας άνω των 18 ετών  μπορεί, όταν το επιθυμεί, να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση Λειτουργικής Ρινοπλαστικής, καθώς νωρίτερα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σπλαγχνικού κρανίου και η μύτη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται καθόλου. Οι τομές γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών, με εξαίρεση στην ανοικτή ρινοπλαστική, μία μικρή, αθέατη τομή η οποία μετεγχειρητικά ‘σβήνει’ και δεν είναι ορατή.

Η επέμβαση κρατά συνήθως λιγότερο από 2.5 ώρες και ο ασθενής βγαίνει από την κλινική είτε την επόμενη ημέρα το πρωί, είτε αν η κλινική του εικόνα το επιτρέπει κατά τις απογευματινές ώρες την ημέρα του χειρουργείου.

Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία εξασφαλίζει την απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ενώ μετά από αυτή συνήθως απαιτούνται ελάχιστα ή και καθόλου παυσίπονα, ενώ γενικά έχει αρκετά εύκολη και σύντομη μετεγχειρητική πορεία, άρα δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεται ο υποψήφιος.

Μετεγχειρητικά μπορεί να εμφανιστεί μικρό πρήξιμο κάτω από τα μάτια, που υποχωρεί πολύ γρήγορα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται καθόλου. Λαμβάνεται μία σύντομη αντιβιοτική αγωγή ενώ συστήνονται ρινοπλύσεις με ειδικό διάλυμα για κάποιες ημέρες και εφαρμογή ρινικής αλοιφής.

Για επτά με δέκα ημέρες ο ασθενής φέρει διακριτικό εξωτερικό νάρθηκα στη μύτη ο οποίος αφαιρείται κατά την 7η μετεγχειρητική ημέρα στο ιατρείο μαζί με τα αόρατα ράμματα της στυλίδας της μύτης στην περίπτωση που έχει γίνει ανοιχτή ρινοπλαστική ενώ τα εσωτερικά ράμματα δεν αφαιρούνται, διότι απορροφούνται.

Με την αφαίρεση του νάρθηκα φαίνεται αμέσως η διαφορά στο σχήμα της μύτης, ενώ σε περίπου επτά μέρες ακόμη ακολουθεί πολύ γρήγορα η μείωση του οιδήματος και έχουμε σχεδόν το 80% του αποτελέσματος, ενώ συνήθως φτάνουμε στο τελικό αποτέλεσμα στους 5-6 μήνες.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο χρόνος αυτός είναι ο μέσος όρος και μπορεί να αποκλίνει πολύ σε μερικά άτομα. Η σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του ρινικού σκελετού μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένα έτος.

Η επιστροφή στην εργασία μετά τη ρινοπλαστική εκτιμάται σε μία εβδομάδα από την επέμβαση, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται ο αθλητισμός που περιλαμβάνει τα λεγόμενα contact sports (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) και φυσικά οι πολεμικές τέχνες για έναν τουλάχιστον μήνα.

Ομοίως καλό είναι να μη φοράμε γυαλιά ηλίου ή οράσεως για τουλάχιστον έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά το χειρουργείο για την πρόληψη της πίεσης στη μύτη.  Χρησιμοποιούμε αντηλιακό SPF 30 όταν βρισκόμαστε έξω, ειδικά στη μύτη η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμο ακανόνιστο αποχρωματισμό στο δέρμα της μύτης.

Η επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι σήμερα μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση που έχει αφήσει πίσω της την ταλαιπωρία και τις κακουχίες (μελανιές, επώδυνες γάζες στη μύτη, κ.α.) που τη συνόδευαν παλιότερα και μπορεί να μας προσφέρει ανώδυνα μια ανανεωμένη εμφάνιση και μια σωστή αναπνοή.

Shopping Basket