Πλαστική Αποκατάσταση Ρινικού Διαφράγματος (Διαφραγματοπλαστική)

Καθώς η σωστή ρινική αναπνοή αποτελεί τη βάση για μια ζωή γεμάτη δραστηριότητα, αλλά και έναν υγιεινό ύπνο, το στραβό (ή αλλιώς σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα συνιστά σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Η πλαστική αποκατάστασή του που μπορεί να συνοδευτεί και από πλαστική αποκατάσταση και του σχήματος της μύτης, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας επιτυγχάνοντας ένα σωστό λειτουργικό, αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση της πλαστικής του ρινικού διαφράγματος (ή διαφραγματοπλαστικής) γίνεται μέσα από τη μύτη χωρίς ορατές εξωτερικές τομές και απαιτεί συνήθως γενική αναισθησία.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 45 λεπτά, ενώ ο χρόνος παραμονής στη κλινική είναι 1 ημέρα και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη του χειρουργείου.

Η επέμβαση πρακτικά δεν προκαλεί καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και, σε αντίθεση με ότι κυκλοφορεί σαν φήμη, ο ασθενής δεν εμφανίζει καθόλου μώλωπες (μελανιές), οίδημα (πρήξιμο) ή εμφανή εξωτερικά ράμματα μετεγχειρητικά και συνεπώς αναρρώνει και επανέρχεται στις καθημερινές υποχρεώσεις του ταχύτατα.

Το ίδιο ταχύτατα ο ασθενής επιστρέφει και στην εργασία του όταν αυτή είναι δουλειά γραφείου, ενώ αν περιλαμβάνει βαριά σωματική εργασία αυτή θα πρέπει να καθυστερήσει για 15 με 20 ημέρες.

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν δεν τοποθετείται πια ο ρινικός πωματισμός (γάζες μέσα στη μύτη) που τοποθετούνταν παλιότερα και αποφεύγεται έτσι ακόμη και η δυσφορία που αυτός προκαλούσε.

Ο ασθενής λαμβάνει μετεγχειρητικά μόνο  μια προφυλακτική αντιβίωση και σπάνια παυσίπονα αν χρειάζεται, ενώ τοποθετεί και στα ρουθούνια του μια επουλωτική αλοιφή που του χορηγείται.

Την πρώτη εβδομάδα η αναπνοή από τη μύτη, λόγω του χειρουργικού τραύματος και του πρηξίματος στο εσωτερικό της μύτης, θα είναι μέτρια και θα χρειαστεί η μύτη να καθαριστεί και να γίνει περιποίηση της ρινικής κοιλότητας στο ιατρείο 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση και ίσως άλλη μία φορά δέκα μέρες μετά από αυτή. Ο καθαρισμός αυτός είναι ανώδυνος και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά κάθε φορά.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα επιδρούν αρνητικά, γι’ αυτό πρέπει κανείς να τα αποφεύγει.

Σε μία σωστά εκτελεσμένη επέμβαση το ρινικό διάφραγμα θα παραμείνει στη νέα του ευθειασμένη θέση για πάντα και η μύτη θα έχει άριστη αναπνοή για πάντα.

Καθώς βέβαια ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικού τύπου σκολίωση έτσι και η ίδια η εγχείρηση πρέπει να είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη, «κομμένη και ραμμένη» δηλαδή στις ανάγκες και το ιδιαίτερο πρόβλημα του συγκεκριμένου ασθενή.

Όσον αφορά την καλύτερη ηλικία για τη πραγματοποίηση της επέμβασης, καλό είναι αυτή να πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 18 ετών, γιατί το χόνδρινο κομμάτι του διαφράγματος αναπτύσσεται περίπου μέχρι αυτή την ηλικία.

Σε μικρότερες ηλικίες η επέμβαση καλό είναι να αποφεύγεται εκτός αν μετά από σοβαρό τραυματισμό στη μύτη υπάρχει έντονο πρόβλημα ρινικής απόφραξης, οπότε είναι δυνατόν να επέμβουμε πολύ συντηρητικά και πάντα με σεβασμό στις αναπτυσσόμενες δομές της μύτης και του ρινικού διαφράγματος.

Ελάχιστα Επεμβατική Ενδοσκοπική Διαφραγματοπλαστική

Εξάλλου, η επέμβαση της κλασσικής διαφραγματοπλαστικής έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η χρήση των ενδοσκοπίων έχει εισάγει την έννοια της ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκοπικής διαφραγματοπλαστικής όπου οι κλασσικές τεχνικές αντικαθίστανται από με ακρίβεια εντοπισμένες παρεμβάσεις/διορθώσεις μόνο στα σκολιωτικά («στραβά») τμήματα του ρινικού διαφράγματος υπό ενδοσκοπική όραση.

Έχοντας εξειδικευθεί στην ενδοσκοπική ρινοχειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουμε τη δυνατότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης επέμβασης και στην Ελλάδα σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Η μέθοδος ενδείκνυται στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με σκολίωση του ρινικού διαφράγματος με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε αντίθεση με πολυδιαφημισμένες τεχνικές (Laser διαφραγματοπλαστική) που έχουν ένδειξη μόνο σε ένα δραματικό μικρό ποσοστό ασθενών, ενώ δεν παρέχουν κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

Στραβό Ρινικό Διάφραγμα και Ρινικές Κόγχες

Η επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής συνδυάζεται σχεδόν πάντοτε με επεμβάσεις μείωσης του όγκου των κάτω ρινικών κογχών. Οι κάτω ρινικές κόγχες είναι δομές του πλάγιου (έξω) τοιχώματος της ρινικής κοιλότητας που όταν υπερτρέφονται κλείνουν τη ρινική δίοδο με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το στραβό ρινικό διάφραγμα τη κακή ρινική αναπνοή.

Με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων ραδιοσυχνοτήτων (Radiofrequency Turbinate Reduction – Radiofrequency Turbinoplasty ) επιτυγχάνεται η μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών  με ταυτόχρονη διατήρηση της λειτουργικότητας του βλεννογόνου τους.

Εφόσον στον ασθενή συνυπάρχει και δυσμορφία του εξωτερικού σχήματος της μύτης που του προκαλεί είτε μόνο αισθητικό (αισθητικές δυσμορφίες) είτε αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα (ρινική απόφραξη), η επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής μπορεί να συνδυασθεί στην ίδια επέμβαση με τη χειρουργική επέμβαση της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής.

Ομοίως όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα της ρινός και των παραρρινίων κόλπων όπως οι ρινικοί πολύποδες ή η χρόνια ιγμορίτιδα, αυτά επίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν στον ίδιο χρόνο με το συνδυασμό διαφραγματοπλαστικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής των Παραρρινίων Κόλπων (Functional Endoscopic Sinus Surgery – F.E.S.S.).

Shopping Basket