Χειρουργική Αντιμετώπιση Βραχνάδας & Διαταραχών Φωνής

Στη σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας, η φωνή παίζει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας και οι διαταραχές της, καθίστανται πολύ ενοχλητικές, ενώ, όχι σπάνια, είναι δυνατόν να αντανακλούν πολύ σοβαρά προβλήματα ή και κακοήθειες.

Οι αιτίες που είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές της φώνησης, είναι ποικίλες και κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη.

Ωστόσο, γενικά οι πιο συνηθισμένες είναι οι καλοήθεις παθήσεις του λάρυγγα, όπως ο πολύποδας στις φωνητικές χορδές, το οίδημα Reinke, τα οζίδια στις φωνητικές χορδές (γνωστά ως κομβία), οι κύστεις φωνητικών χορδών, λαρυγγική θηλωμάτωση, το κοκκίωμα φωνητικών χορδών κ.λπ.

Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών είναι χειρουργική και γίνεται με μία απλή επέμβαση που ονομάζεται αμεσοσκόπηση ή μικρολαρυγγοσκόπηση.

Σε αυτήν όσο ο ασθενής κοιμάται με γενική αναισθησία, με ένα μικρό μεταλλικό σωλήνα που εισάγεται από το στόμα χωρίς τομές ή τραύματα, φτάνουμε έως το επίπεδο των φωνητικών χορδών.

Μέσα από αυτόν με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου ή σπανιότερα ενός ενδοσκοπίου συνδεδεμένου με μία κάμερα, μπορούμε να εξετάσουμε με λεπτομέρεια όλα τα τμήματα του λάρυγγα.

Στη συνέχεια πάντα μέσα από το στόμα και με ειδικά εργαλεία, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις βλάβες εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό φωνητικό αποτέλεσμα. Ο σωλήνας αφαιρείται και ο ασθενής ξυπνάει χωρία καμία εξωτερική τομή ή τραύμα.

Η όλη επέμβαση κράτάει συνήθως λιγότερο από 45 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται από τη κλινική μετά από λίγες ώρες.

Μετεγχειρητικά δεν έχει καθόλου πόνο ή σημάδια, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη ημέρα.

Ο μόνος περιορισμός έχει να κάνει με τη χρήση της φωνής του που θα πρέπει για λίγες μόνο μέρες να είναι προσεκτική, ενώ καλό είναι να ακολουθηθεί αφωνία για τις πρώτες 24 ώρες από την επέμβαση.

Ιδιαίτερη μνεία, όμως, πρέπει να γίνει στην περίπτωση της λαρυγγικής κακοήθειας, καθώς ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ο πιο συχνός καρκίνος κεφαλής και τραχήλου και κατά κύριο λόγο οφείλεται στο κάπνισμα και στην κατάχρηση αλκοόλ. Σαν πρώτο, και πολλές φορές μοναδικό του σύμπτωμα, έχει τη βραχνάδα και αλλοίωση της φωνής.

Αν και στο άκουσμα της λέξης και μόνο προκαλείται δικαιολογημένος φόβος, μια λαρυγγική κακοήθεια μπορεί να κυμαίνεται από μια προκαρκινωματώδη βλάβη, όπως οι ήπιες δυσπλασίες, και να φτάσει, αν παραμεληθεί, έως και βαριές περιπτώσεις με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Η επέμβαση της μικρολαρυγγοσκόπησης στην περίπτωση αυτή εξασφαλίζει άμεση και έγκαιρη διάγνωση με τη λήψη βιοψίας στις ύποπτες βλάβες.

Η έγκαιρη διάγνωση με τη σειρά της εξασφαλίζει και την έγκαιρη αντιμετώπιση με αποτέλεσμα εξαιρετικά αποτελέσματα όταν γίνεται νωρίς.

Shopping Basket