Ωτοπλαστική για Αφεστώτα Ώτα (πεταχτά αυτιά)

Η ωτοπλαστική καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα που δημιουργούνται από την αφύσικη προβολή ή σχήμα των πτερυγίων των αυτιών και στόχος της επέμβασης είναι να επανέλθουν τα πτερύγια των αφτιών σε φυσιολογική θέση και να διορθωθούν όλες οι υπάρχουσες ατέλειες.

Από πλευράς ηλικίας, το σχήμα και η θέση των πτερυγίων δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ενώ το μέγεθος οριστικοποιείται σε ηλικία 5-6 χρόνων. Συνεπώς, η καλύτερη ηλικία για την αποκατάσταση του προβλήματος είναι πριν πάει το παιδί στο σχολείο (5-6 ετών) αφού η ανάπτυξη του αυτιού έχει ολοκληρωθεί, ενώ έτσι δεν θα εκτεθεί και στα πειράγματα των συμμαθητών του και δεν θα δημιουργηθεί σ’ αυτό, το αίσθημα της κατωτερότητας και του μη φυσιολογικού ατόμου.

Φυσικά, η επέμβαση μπορεί επίσης να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της ενήλικης ζωής όποτε κι αν κάποιός αποφασίσει να απαλλαγεί οριστικά από τη δυσμορφία των αυτιών.

Θα λέγαμε και εδώ όπως και στην ρινοπλαστική ότι η καλύτερη ηλικία και εποχή είναι εκείνη κατά την οποία ο υποψήφιος είναι έτοιμος και το θέλει πολύ να υποβληθεί στην όλη διαδικασία.

H ωτοπλαστική, δεν είναι επέμβαση την οποία πρέπει κανείς να φοβάται, αφού δεν είναι συνδεδεμένη με πόνο, ούτε με δυσάρεστες και δυσβάστακτες μετεγχειρητικές καταστάσεις και περιορισμούς.

Η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες αναισθητοποιώντας την περιοχή γύρω από τα αυτιά, και με γενική αναισθησία στα παιδιά, οπότε κοιμούνται καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης.

Ο λόγος είναι ότι στα μικρότερα παιδιά η ιδέα του χειρουργείου προκαλεί συχνά στρες και δυσκολεύονται να παραμείνουν ήρεμα. Για μεγαλύτερα παιδιά ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί από τον ιατρό σε συνεργασία με έναν αναισθησιολόγο, με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η διάρκεια του χειρουργείου υπολογίζεται 1-2 ώρες και οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Στο πίσω μέρος του αυτιού διενεργείται μια μικρή μη εμφανής τομή και μέσω αυτής ο χειρουργός διαμορφώνει το σχήμα του χόνδρου είτε χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα είτε με χρήση τεχνικών αναδιαμόρφωσης του χόνδρου και δίνει στο πτερύγιο του αυτιού το επιθυμητό σχήμα και προσανατολισμό πχ μειώνει την απόσταση του πτερυγίου από το κεφάλι του ασθενούς.

Πριν από μία επέμβαση ωτοπλαστικής ο ασθενής επισκέπτεται τον χειρουργό του, ο οποίος θα εξετάσει την κατασκευή των αυτιών  και θα μετρήσει επακριβώς το μέγεθος και την απόσταση των αυτιών από το κεφάλι.

Ακολούθως θα τον ενημερώσει για ό,τι αφορά την χειρουργική τεχνική που θα ακολουθήσει, την αναισθησία, το που θα γίνει η επέμβαση και ποιο πραγματικά θα είναι το αποτέλεσμα της. Είναι απαραίτητο ένα καλό λούσιμο την προηγούμενη ημέρα ενώ φυσικά δεν χρειάζεται να κοπούν καθόλου τα μαλλιά πριν από την επέμβαση ότι σχήμα και μέγεθος και αν έχουν.

O ασθενής δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση να διανυκτερεύσει στη κλινική, αλλά ελάχιστες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να φύγει για το σπίτι, ενώ ο πόνος είναι ανύπαρκτος και ο ασθενής παίρνει μόνο για λόγους πρόληψης αναλγητικά και αυτό ακόμα μόνο τις πρώτες μέρες.

Μετά την επέμβαση τοποθετούνται γύρω από τα δύο αυτιά ειδικές γάζες, εμποτισμένες με αντιβιοτική αλοιφή για αποφυγή μόλυνσης, ελαστικός επίδεσμος και προστατευτικό δίχτυ. Για τις πρώτες ημέρες επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώνει σε ημικαθιστή θέση και να κοιμάται ανάσκελα και όχι στο πλάι, ώστε να μην πιέζονται τα πρόσφατα χειρουργημένα αυτιά και να μην παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Το προστατευτικό δίχτυ και ο πρώτος επίδεσμος αφαιρούνται μετά από 3-4 ημέρες και τοποθετείται ένας άλλος ειδικός, προστατευτικός, ελαφρύς επίδεσμος (ελαστική μπαντάνα  σαν του τένις) για ακόμη 5-6 ημέρες, ο οποίος μπορεί να καλύπτεται κάτω από τα μαλλιά. Στη συνέχεια ο ασθενής φοράει για ένα μήνα ελαστική μπαντάνα  μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε άθελα του να μην «τσαλακωθούν» τα χειρουργημένα αυτιά. Όσον αφορά τα παιδιά οι γονείς ενημερώνουν το δάσκαλο να τα προσέχει για λίγες ημέρες.

Οι όποιες τομές από την αρχή περιορίζονται πίσω από τα αυτιά και δεν είναι ορατές, ωστόσο σε 3-4 μήνες χάνονται και αυτές τελείως και τα αυτιά στον ίδιο χρόνο ξεπρήζονται και παίρνουν το τελικό τους ιδανικό σχήμα το οποίο παραμένει για όλη τη ζωή αναλλοίωτο και τα αυτιά δεν αλλάζουν ποτέ πια θέση.

Το αισθητικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι φυσικό, όταν δηλαδή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του χειρουργού, ενώ παράλληλα τα αυτιά παύουν να είναι αφεστώτα (πεταχτά), αλλά και ούτε δείχνουν «κολλημένα» στο κεφάλι. Η ωτοπλαστική είναι μια γρήγορη και απλή επέμβαση με ανώδυνη και γενικά εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Το αποτέλεσμα της όμως έχει όχι σπάνια καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία του μικρού ασθενή και εξασφαλίζει ανάλογα με την ηλικία, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία ή μια αναβαθμισμένη ποιότητα ενήλικης ζωής.

Η ωτοπλαστική είναι μια γρήγορη και απλή επέμβαση με ανώδυνη και γενικά εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Το αποτέλεσμα της όμως έχει όχι σπάνια καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία του μικρού ασθενή και εξασφαλίζει ανάλογα με την ηλικία, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία ή μια αναβαθμισμένη ποιότητα ενήλικης ζωής.

Shopping Basket