Υπάρχουν διάφορα είδη ωτοχειρουργικών επεμβάσεων, από μικροεπεμβάσεις όπως η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού, έως και εκτεταμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του αυτιού όπως η τυμπανομαστοειδεκτομή, η αναβολοτομή ή και η τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Σκοπός των επεμβάσεων αυτών είναι συνηθέστερα η αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονών του αυτιού, η αποκατάσταση δομών που έχουν διαταραχθεί όπως πχ μια διάτρηση στο τύμπανο ή τέλος η αποκατάσταση της ακοής όπως πχ σε επεμβάσεις αναβολοτομής.
Οι ωτοχειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πάντοτε με τη βοήθεια ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου που επιτρέπει στον χειρουργό το χειρισμό εξαιρετικά μικρών ανατομικών δομών του αυτιού και να τις αποκαταστήσει.
Η πρόσβαση στο αυτί γίνεται από μια αθέατη τομή που τοποθετείται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και μετά το χειρουργείο δεν υπάρχει αισθητική αλλοίωση στο αυτί.
Ο ασθενής ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης μπορεί να εξέλθει την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κλινική ενώ για λίγες ημέρες θα φέρει έναν προστατευτικό επίδεσμο στο αυτί του ενώ θα λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή.
Συχνά θα πρέπει να αποφεύγει την σωματική κόπωση για ένα διάστημα και θα πρέπει να αποφεύγονται τα αεροπορικά ταξίδια.
Οι ωτοχειρουργικές επεμβάσεις είναι σήμερα σε θέση να λύσουν προβλήματα που παλιότερα περιόριζαν σημαντικά τη δραστηριότητα (πχ την είσοδο στο νερό, το κολύμπι κλπ), οδηγούσαν σε συχνή λήψη φαρμάκων (πχ αντιβιοτικά) ή να βελτιώσουν την ακοή με μακροχρόνια αποτελέσματα.