Από τα παιδιά και τους εφήβους μέχρι και τους ενήλικες που εργάζονται, όλοι στις μέρες μας χρησιμοποιούν σύγχρονα ενδοωτιαία ακουστικά είτε ως ακουστικά για ακρόαση μουσικής, είτε ως μέρος της χρήσης άλλων συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τα tablet.
Αυτό το είδος των ακουστικών είναι σαν μικροσκοπικά ηχεία που χωράνε μέσα στα αυτιά και, ενώ είναι βολικά και χρήσιμα, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά τα αυτιά και την ακοή σας.
Ο Μάιος και οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η τέλεια στιγμή για να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα, ειδικά επειδή τα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για το καλοκαίρι. Θα ψάχνουν τρόπους για να διασκεδάσουν και μπορεί να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα πιο συχνά.
Κίνδυνοι από ακουστικά, handsfree και airpods
Οι κίνδυνοι με αυτά τα προϊόντα περιστρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από την ακρόαση μουσικής που είναι πολύ δυνατή, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει για πολύ καιρό.
Αυτές είναι οι δύο βασικές ανησυχίες:
Εξωτερική ωτίτιδα
Αυτή είναι μια λοίμωξη του αυτιού και συγκεκριμένα του έξω τμήματός του (έξω ακουστικός πόρος), δηλαδή του «καναλιού» του αυτιού, που τοποθετούνται τα ακουστικά και η πάθηση μπορεί να προκληθεί από την επαναλαμβανόμενη, συχνή χρήση ακουστικών στο αυτί.
Η επιλογή συσκευών που κλείνουν το αυτί για την εξάλειψη της ροής του αέρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εξωτερικής ωτίτιδας.
Μπορεί να είναι μια πολύ επώδυνη λοίμωξη που μπορεί να απαιτεί ιατρική θεραπεία.
Απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο
Ήχοι από 78 έως 132 ντεσιμπέλ (dB) έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη στα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα του αυτιού που ανταποκρίνονται στους ήχους που ακούμε.
Αυτή η βλάβη μπορεί να εμφανιστεί ως εμβοές (κουδούνισμα) ή/και απώλεια ακοής (δυσκολία στην ακοή και στην κατανόηση αυτού που λέγεται). Όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να βλάψει την ακοή σας.
Τα ακουστικά μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα από 102 έως 112 dB. Σε τόσο υψηλά επίπεδα, η βλάβη στην ακοή σας μπορεί να συμβεί από 30 λεπτά έως ακόμα και 2 λεπτά.
Έως και ένας στους πέντε έφηβους έχει ήδη απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο από την έκθεση σε δυνατούς ήχους. Αυτό το ποσοστό είναι 30% υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια.
Σημάδια ότι αυτό που ακούτε με τα ακουστικά είναι πολύ δυνατό:
- Πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας για να ακουστεί
- Δεν μπορείτε να ακούσετε ή να καταλάβετε κάποιον που βρίσκεται μισό με ένα μέτρο μακριά
- Η ομιλία γύρω σας ακούγεται πνιχτή ή περίεργη αφού σταματήσετε τη χρήση των ακουστικών
- Έχετε πόνο ή βούισμα στα αυτιά σας μετά τη χρήση (εμβοές) που διαρκεί για λίγα λεπτά ή μερικές ημέρες
Πώς να προστατεύσετε την ακοή όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή ακουστικά
- Φροντίστε να μην είναι πολύ δυνατά αυτά που ακούτε εσείς και αυτά που ακούνε τα παιδιά σας.
- Ειδικά για τα παιδιά, ο χρόνος που αφιερώνουν κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ακουστικά θα πρέπει να είναι περιορισμένος.
- Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ακοή σας:
- Πλένετε συχνά τα ακουστικά με οινόπνευμα και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα ξαναβάλετε στο αυτί.
- Χρησιμοποιήστε άλλου τύπου ακουστικά που αφήνουν το αυτί ανοιχτό και δεν δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη λοιμώξεων.
- Ορίστε ένα όριο έντασης σε τηλέφωνα ή tablet για να μειώσετε την έκθεσή σας σε δυνατούς ήχους.
- Κάντε ένα διάλειμμα από την ακρόαση μουσικής με ακουστικά.
- Δώστε στα αυτιά σας χρόνο να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν από την έκθεση στον ήχο, ώστε να αποφύγετε τη «μέγιστη δόση θορύβου» που σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακοής και εμβοών.
- Φοράτε ωτοασπίδες όταν ακούτε δυνατούς ήχους, όπως όταν κάνετε εργασίες στην αυλή, πηγαίνετε σε συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλα.
- Σκεφτείτε να φτιάξετε προσαρμοσμένες ωτοασπίδες που είναι πιο άνετες από τις τυπικές ωτοασπίδες αφρού.
- Κάντε ένα ετήσιο τεστ ακοής, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την υγεία της ακοής σας.